Her kan du informere om justismord som du kjenner til i Norge.
Justismord, opprinnelig det tilfelle at en uskyldig ble domfelt og henrettet.
I nyere språkbruk betegner uttrykket enhver alvorligere straffedom som rammer en uskyldig.

Rapport avslører nytt justismord.

Forsvarerne til den drapsdømte Åge Vidar Fjell mener at han må frifinnes ut fra konklusjonen i en rapport som legges fram mandag.

I rapporten konkluderer to nye sakkyndige med at 59 år gamle Fjell i høy grad var psykisk utviklingshemmet da han ble dømt for et drap i 1990, skriver VG Nett.


Politiet leter etter spor på åstedet der 51 år gamle Olav Martinius Fjeld ble drept i Kilebygda i Telemark i 1990. 57 år gamle Åge Vidar Fjell ble pågrepet og siktet og senere dømt til sju års fengsel og 10 års sikring for drapet. Foto: Bjørn Berg © Scanpix

– Ut fra denne rapporten må Åge Vidar Fjell frifinnes, sier advokat Jonny Sveen, som sammen med advokatkollega Ole Martin Meland og privatetterforsker Tore Sandberg bistår Fjell.

De nye sakkyndige mener at 59-åringen er på et mentalt nivå som tilsvarer et barn mellom ni og tolv år, men i 1990 ble han vurdert som strafferettslig tilregnelig og dømt til sju års fengsel og ti års sikring for drap på sin nabo i Kilebygda.
- Var ikke strafferettslig tilregnelig

Under rettssaken prosederte Fjells forsvarer, høyesterettsadvokat Olav Hestenes, på at Fjell ikke kan anses som strafferettslig tilregnelig.

I 2007 gikk privatetterforsker Tore Sandberg ut og krevde saken gjenopptatt.

Åge Vidar Fjell tilsto drapet, men Sandberg er svært kritisk til måten avhørene har foregått på.

- Åge var, og er, en enkel person, en ressurssvak person. Han har sittet nesten 60 timer i avhør uten advokat til stede, og bare det er så grovt, sier Sandberg. Drapsvåpenet er aldri blitt funnet. Også lommeboka til offeret er sporløst borte, sa Sandberg til NRK.
Hadde IQ på 51

Flere avisartikler fra og etter rettssaken forteller om sprikende forklaringer fra den ressurssvake mannen.

De psykologiske testene skal ha vist at han hadde en IQ på 51, så vidt over det strafferettslige tilregnelige den gangen. Grensen er senere satt opp fra 50 til 55.

I retten fortalte Fjell både at han hadde vært inne hos den drepte og at han aldri hadde vært der. Politiforklaringene gikk fra total benektelse til full tilståelse.

Samtidig ble det verken funnet våpen eller et eneste teknisk bevis som kunne knytte ham til drapet.
- Jeg har ikke drept noen

Det ble funnet skoavtrykk i blod på åstedet, men heller ikke disse kunne føres tilbake til Åge Vidar Fjell.

- Jeg har sagt det ti tusen ganger: Jeg har ikke drept noen, sa draps- og sikringsdømte Åge Vidar Fjell i et intervju med VG da han ble besøkt i tilsynsboligen i Skien i 2007.

I fjor høst tillot Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker ny behandling av drapssaken, og nå skal den nye rapporten gjennomgås av Rettsmedisinsk kommisjon.

(TV 2/Aftenposten/NTB)

Vist 246 ganger. Følges av 1 person.
Annonse